Haitta-aineet ylivuodoissa
Työpaketissa mukana
Virtain kaupungin Vesihuoltolaitos
Ähtärin Energia ja Vesi Oy
Keuruun Vesi -liikelaitos
Työpaketin tavoitteet
Työpaketin alkuperäisenä tavoitteena oli tutkia hankkeen aikana tapahtuvien ylivuotojen laatua. Alkuperäisessä suunnitelmassa näytteenotto oli tarkoitus toteuttaa siten, että hankkeen aikana tapahtuvista ylivuodoista tai ohituksista otetaan laajaskaalaiset näytteet, joilla lisätään ymmärrystä ylivuodoista ympäristöön pääsevistä haitta-aineista.
Toimenpiteet
Ylivuoto- tai ohitustilanteiden näytteenotto usealla vesihuoltolaitoksella koettiin haastavaksi toteuttaa. Hankkeen aikana suunnitelmia muutettiin siten, että kolme mukana olevaa vesihuoltolaitosta (Virrat, Ähtäri, Keuruu) selvittäisivät tyypillisessä ylivuototilanteessa verkostossa kulkevan jäteveden pitoisuuseroja verrattuna normaaliin, kuivaan ajankohtaan.
Näytteenotot suunniteltiin siten, että toinen näytteenotto tapahtuisi kevään sulamisvesiaikaan, kun vettä jätevesiviemärissä kulkee moninkertaisesti verrattuna kuivaan ajankohtaan keskikesällä tai keskitalvella.
Näytteitä otettiin kahdet sekä Keuruulla, Ähtärissä ja Virroilla. Näytteenottojen raportit koottiin yhteen tämän loppuraportin liitteeksi.
Näytteenotot havainnollistavat viemärin sisäänvuotovesien laimentavaa vaikutusta esimerkiksi jäteveden ravinnekuormaan. Lisäksi näytteenotoissa voidaan havaita tiettyjen aineiden esiintymistä yksinomaan sulamisvesiaikaan otetuissa näytteissä, mikä viittaa taas sisäänvuotovesien kautta viemäriin päätyvistä aineista.
Työpaketin tavoitteena oli konkretisoida ylivuototilanteissa tapahtuvaa ympäristökuormitusta. Tyypillisesti ylivuototilanteita syntyy silloin, kun viemäriverkostossa on paljon hulevesiä ja viemäriverkoston kapasiteetti syystä tai toisesta ylittyy. Näytteenotoilla pystyttiin osoittamaan käytännössä sisäänvuotovesien laimentava vaikutus sekä toisaalta löytämään aineita, joita sulamis- ja sadevesien myötä huuhtoutuu viemäriverkostoon.
Jatkotoimet
Työpaketille ei suunniteltu jatkotoimia.
Työpaketin materiaalit
Työpaketin tuloksista laadittiin raportti, jossa koottiin näytteenottojen tietoa yhteen.