Herkkien alueiden kartoitukset

Työpaketissa mukana

Virtain kaupungin Vesihuoltolaitos
Keuruun Vesi –liikelaitos
Saarijärven Vesihuolto Oy

Työpaketin tavoitteet

Työpaketissa tavoitteena oli määritellä vesilaitoksen toiminta-alueelta ns. herkät alueet yhdessä kunnan ympäristö- ja terveystarkastajan kanssa sekä tehdään niille erillinen riskienarviointi suhteessa viemäriylivuotoihin huomioiden samalla myös muut vesihuollon vaikutukset alueeseen.

Työpaketissa voidaan laatia esimerkiksi viemäriverkoston alueelle kartoitus, jossa tunnistetaan kaikki osuuden herkät alueet (vedenotto, purot, uimarannat, luonnonsuojelullisesti tärkeät alueet jne.) ja todennäköiset viemäriylivuotojen sijainnit herkkiin alueisiin nähden. Työpaketin tuloksena kootaan visuaalinen yhdistetty eri sidosryhmien käytössä oleva kartta-aineisto sekä tiedotuspolku ja näytteenottosuunnitelma ylivuotojen seurantaa varten.

Toimenpiteet

Työpaketin toimenpiteet toteutettiin Keuruulla, Saarijärvellä ja Virroilla.

Työ aloitettiin Virroilla ja Saarijärvellä. Saarijärvellä herkkien alueiden kartoitus toteutettiin karttaharjoituksena yhdessä kunnan ympäristö- ja terveystarkastajan kanssa. Virroilla tarkastelu toteutettiin herkkien alueiden kartta-aineiston ja vesihuollon verkostotietojen avulla vesihuollon harjoittelijan toimesta.

Näiden toimenpiteiden pohjalta laadittiin ohje herkkien alueiden kartoitusten toteuttamiseksi. Ohje liitteenä x. Ohje pyrkii vaihe vaiheelta hyödyntämään olemassa olevaa paikkatietoaineistoa ja yhdistämään sen osaksi vesihuoltolaitosten paikkatietoaineistoa. Tämän visuaalisen aineiston avulla voidaan toteuttaa herkkien alueiden arviointi yhdessä kunnan ympäristö- ja terveystarkastajan kanssa.

Tätä ohjetta ja toimintamallia kokeiltiin Keuruulla. Tarkemmat tulokset herkkien alueiden kartoituksista löytyy laitoskohtaisista raporteista.

Kaiken kaikkiaan herkkien alueiden tarkastelu varsinkin yhdessä ympäristö- ja terveystarkastajan kanssa nähtiin hyvänä toimenpiteenä. Välttämättä uutta tietoa ei synny, mutta keskustelu edesauttaa molempien osapuolten ymmärrystä vesihuollon riskienhallinnasta erityisesti ylivuotoihin liittyen. Samalla pystyttiin keskustelemaan ja jakamaan tietoa myös muista vesihuollon ympäristö- ja terveysriskeistä.

Onnistunut herkkien alueiden kartoitus edellyttää kuitenkin, että paikkatietoaineisto ja herkkien alueiden tiedot on koottu yhtenäiseksi aineistoksi, jotta sen tarkastelu voidaan toteuttaa järjestelmällisesti ja tehokkaasti. Laadittu ohje edesauttaa aineiston luomisessa.

Jatkotoimet

Herkkien alueiden tarkastelua ei nähty jatkuvana toistuvana toimenpiteenä. Ohjetta kuitenkin voidaan hyödyntää niissä hankkeen vesihuoltolaitoksissa, joissa tarkastelua ei vielä tehty. Osassa vesihuoltolaitoksia riskienhallintajärjestelmän päivittäminen sisältää myös herkkien alueiden tarkastelua, joten kerättyä tietoa voidaan hyödyntää myös SSP/WSP-järjestelmien päivittämisessä.

Työpaketin materiaalit

Työpaketista laadittiin menetelmäohje herkkien alueiden kartoituksen toteuttamiseksi, ja samalla koottiin tuloksia toteutetuista kartoituksista ja niiden tuloksista.

Scroll to Top